Březen 6, 2023

Sloučení rodin ukrajinských uprchlíků v rámci Evropské unie

Sloučení rodin ukrajinských uprchlíků v rámci Evropské unie

V reakci na ruskou válečnou agresi na Ukrajině poskytla Evropská unie dočasnou ochranu v členských státech osobám, které mají na Ukrajině trvalé bydliště a které z bezpečnostních důvodů uprchly ze své země. Tento článek popisuje právní úpravu, jíž se Evropská unie v rámci současné humanitární krize řídí. Institut dočasné ochrany zakládá povolení k pobytu udělené jednotlivými členskými státy, nikoliv Evropskou unií jako celkem, a dále zakládá nárok na sloučení rodiny, jehož účelem je vytvářet stabilitu a usnadnit tvrdý proces, jímž je migrace.

 

Ukrajinští uprchlíci, kteří od 24. února 2022 v důsledku války uprchli ze své vlasti, mají nárok na sloučení rodiny v rámci dočasné ochrany. Sloučení rodiny je zaručeno bez ohledu na to, zda člen rodiny (manžel, partner, nezletilé nesezdané dítě) získal povolení k pobytu. Sloučením rodiny se rozumí umožnění vstupu a pobytu v členském státě rodinným příslušníkům osob, které získaly v daném státě pobytové oprávnění. Směrnice o dočasné ochraně, konkrétně článek 15, stanovuje podmínky týkající se povinnosti členských států, pokud jde o usnadnění sloučení rodin ukrajinských uprchlíků, a dále vymezuje práva uprchlíků. Článek 15 dává členským státům povinnost usilovat o sloučení členů blízké rodiny bez ohledu na to, zda se již nacházejí v některém členském státě. Pokud členové rodiny nevyužívají dočasné ochrany v některém ze států Evropské unie, je povinností členského státu udělit těmto členům rodiny dočasnou ochranu.

 

Pohyb mezi členskými státy je problematický, ale v případě slučování rodin jsou mnohá práva těchto osob chráněny v rámci statusu dočasné ochrany. Například pokud chtějí členové rodiny, kteří pobývají v rozdílných členských státech sloučit rodinu pouze do jednoho z členských států, status dočasné ochrany jim toto umožňuje. Podle úpravy dočasné ochrany musejí státy umožnit slučování rodin a brát v úvahu přání rozdělených rodin. Povinností členských států je upřednostňovat sloučení blízké rodiny, zvláště pak nesezdaných dětí a jejich rodičů tím, že umožní dočasný pobyt ve vybraném členském státu.

 

Co se týče pohybu mezi členskými státy EU, je dále důležité zmínit, že se právní úprava může lišit v závislosti na účelu vycestování do jiného z členských států. Zatímco krátkodobé vycestování v rámci EU je povoleno pro uprchlíky s pobytovým oprávněním v EU, dlouhodobé vycestování či přesídlení může podléhat určitým požadavkům. Krátkodobý pohyb mezi členskými státy je ukrajinským uprchlíkům s pobytovým oprávněním v EU umožněn a ti jsou tak oprávněni volně vycestovat až na 90 dní v 6 měsících. V případě rozhodnutí o přestěhování do jiného státu EU však směrnice Evropské komise uvádí právo Ukrajince přestěhovat se s vědomím, že první povolení k pobytu a práva, která s touto zemí souvisejí, budou odebrána, jakmile získá tatáž v zemi druhé. Ukrajinští uprchlíci, kteří se chtějí přesouvat mezi státy EU, proto musí přijmout nezbytná opatření a znát zákony a předpisy v nové zemi pobytu, než jim bude odebráno předchozí povolení k pobytu. Vzhledem k výše uvedenému je v procesu přijímání takových opatření důležité poznamenat, že legislativa týkající se ukrajinských uprchlíků je v Evropské unii stále v běhu, a proto se neobjevují žádné jasné pokyny v otázce mobility mezi státy. Nové přístupy k imigraci kvůli ruské válce v Evropské unii se mohou v jednotlivých zemích lišit.

 

V konečném důsledku je sloučení rodiny právem uděleným ukrajinským uprchlíkům, kteří získali dočasnou ochranu v členském státě EU, jelikož členské státy mají povinnost usnadnit sloučení těchto uprchlíků s jejich blízkými. Ukrajinští uprchlíci, kteří se hodlají přesouvat mezi státy EU, musí přijmout nezbytná opatření a znát zákony a předpisy v jednotlivých zemích, než se jejich práva stanovená směrnicí o dočasné ochraně sníží. Vzhledem k tomu, že legislativa týkající se ukrajinských uprchlíků v EU se stále vyvíjí, je zásadní, aby uprchlíci a jejich rodiny byli informováni o všech jejích změnách či vývoji.

 

 

Neváhejte se na nás obrátit pro více informací.

 

 

Monika Rutland, partner

rutland & partners, advokátní kancelář

Tel: +420 226 226 026

Email: monika.rutland@rutlands.cz

Zpět na novinky